MZES STEMNYEK
MZES
Hozzvalk: 45 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 1 tojs, 3 evkanl tej, 2 evkanl mz, 3 dkg zsiradk, 1 kvskanl szdabikarbna, 1 csomag vanlis cukor.
A hozzvalk felhasznlsval jl nyjthat, puha tsztt ksztnk. ½ rt pihentetjk s 3 lapot stnk belle.
Tltelk: ¾ liter tejet, 6 evkanl bzadarval felfznk. 25 dkg margarint, 25 dkg porcukorral, 1 csomag vanlis cukorral habosra kevernk, hozzadunk 1 dl rumot s a kihlt tejes krmet vegytjk.
Mz: 1 tortabevont felolvasztunk 2 evkanl tolajat hozzadunk s a tsztra ntjk. Msnap szeleteljk.
MZES-DIS PISKTA
Hozzvalk: 9 tojs, 45 dkg porcukor, 45 dkg liszt, 1 csomag stpor, 3 evkanl meleg mz, 1,5 dl meleg vz, 1 kvskanl fahj, tetejre darabolt di.
A tojssrgjt a porcukorral jl kikeverjk s hozzadjuk a mzet, a meleg vizet, a fahjat s a lisztben elkevert stport. A tojsfehrjt kemny habb verjk s sszeelegytjk a jl kikavart tsztval. Mly, kikent, lisztezett tepsiben stjk.
MZES TEKERCS
Hozzvalk: 6 tojs, 15 dkg mz, 8 dkg liszt, 1/2 csomag stpor, 2 dkg kaka.
A tojssrgjt a mzzel habosra keverjk, hozzadjuk a lisztet, stport, kakat, valamint a tojsok kemny habjt. Kzepes tznl kistjk s feltekerjk.
Krm: 10 dkg vajat,1 csomag vanlis cukorral, 10 dkg porcukorral habosra kevernk, hozzadunk 10 dkg darlt dit, 1 evkanl rumot, 2 evkanl tejszint vagy tejet.
MZES POGCSA
Hozzvalk: 50 dkg cukor, 3 dl vz, 20 dkg zsr, 4 evkanl mz, 5 tojs, 3 dl tej, msfl kg liszt, 3 dkg salalkli, szegfszeg, fahj.
25 dkg cukrot megpirtunk s hozzadunk 3 dl vizet. 25 dkg porcukrot 20 dkg zsrral, 4 evkanl mzzel s 5 tojssrgjval habosra keverjk. Az elksztett masszhoz hozzadunk msfl kg lisztet, 3 dkg salalklit, 3 dl tejet, szegfszeget, fahjat s sszegyrjuk. Az elksztett tsztt htbe tesszk s msnap kistjk.
Hab: 8 tojsfehrjt 80 dkg porcukorral 1 evkanl 10 %-os ecettel gz felett felverjk s a kislt pogcskat egyenknt beleforgatjuk.
MZLI SZELET
Hozzvalk: 1 alma, 2 evkanl citroml, 20 dkg gymlcss mzli, 10 dkg mz, 12 dkg lgy vaj vagy margarin, 1 csomag vanlis cukor, 1 narancs reszelt hja, 2 tojs, 10 dkg liszt, 2 csapott teskanl stpor
Az almt meghmozzuk, flbevgjuk s a maghzat kivgjuk. Az egyik felt lereszeljk, s elkeverjk a citromlevvel, majd a mzlivel s a mzzel. A lgy vajat habosra kavarjuk s hozzadjuk a vanlis cukrot s a reszelt narancshjat. Hozzadjuk egyenknt a tojsokat s jl kikeverjk. A lisztben elvegytjk a stport s kt adagban a masszhoz szitljuk. Vgl belekeverjk a mzlis keverket s hozzadjuk a maradk felkockzott almt is.
Egy tepsiben aluflibl egy 40 x 10 cm-es rszt kpeznk s ebbe a kivajazott rszbe szedjk a masszt, amit elegyengetnk. Elmelegtett stben kb. 30 perc alatt 3-as fokozaton megstjk. Ha kihlt, les kssel 3-4 cm-es szeletekre vgjuk. Mindegyik aljt vkonyan megkenjk baracklekvrral. Tortabevont felolvasztunk s bevonjuk vele a szeleteket.
MZES KRMES
Hozzvalk: 70 dkg liszt, 35 dkg cukor, 8 dkg margarin, 2 tojs, 2 evkanl mz, 2 evkanl kaka, 1 teskanl szdabikarbna, kevs tej.
A hozzvalk felhasznlsval tsztt gyrunk s 4 cipt formlunk belle. Fl rig pihentetjk, majd kistjk.
Krm: 20 dkg vanlis porcukrot 20 dkg margarinnal habosra kevernk. 1 liter tejet, 2 tojssrgjval s 2 csomag vanlis pudinggal felfznk. Ha a fztt krm kihlt a kikevert margarinnal jl sszedolgozzuk s megtltjk a lapokat.
Mz.: 20 dkg porcukrot, 3 evkanl kakaval, 3 evkanl forr vzzel felfznk, majd 10 dkg margarint hozzkavarunk.
|