BABAPISKTVAL VAGY KEKSSZEL KSZLT STEMNYEK
ALMS KEKSZ
Hozzvalk: 1,5 kg alma, 4 dl vz, zls szerint cukor, fahj, 3 csomag vanlia puding, 3 dl tej, 50 dkg hztartsi keksz.
Az almt lereszeljk s 4 dl vzben, cukorral s fahjjal kb. 10 percig fzzk. A pudingot sszekeverjk a tejjel s a ftt almhoz ntjk. sszefzzk kb. 2 perc.
Tepsit vagy vegtlat szorosan kirakunk hztartsi keksszel, rntjk az almamasszt. Tetejt befedjk keksszel s csokoldmzzal bevonjuk. 1 jszakt llni hagyjuk, hogy puhuljon.
BABAPISKTA TORTA
Hozzvalk: 6 tojs, 30 dkg porcukor, 10 evkanl vz, 30 dkg liszt, 2 evkanl kaka, 1 csomag stpor.
A tojssrgjt a porcukorral s a vzzel habosra kavarjuk. Hozzadjuk a lisztet, melyben elkevertk a stport, a kakat, valamint a 6 tojs kemny habjt. Zsrozott, lisztezett, vagy stpaprral kiblelt tepsiben stjk.
Krm: 4 evkanl lisztet, 4 dl tejjel s 2 tojssal sr ppp fzzk. 25 dkg margarint, 25 dkg porcukrot, 2 csomag vanlis cukorral j habosra kikeverjk, s a kihlt krmet kanalanknt hozzadjuk.
A kislt tsztt vzszintesen kettvgjuk, a krm felt a tsztra kenjk s rrakjuk a 25 dkg babapisktt hosszban. 1 dl rummal megntzzk s rkenjk a krm msik felt, majd a tetejre rhelyezzk a tszta msik felt.
Mz: olvasztott csokold
BABAPISKTATORTA II.
Hozzvalk: 1 doboz szibarack beftt, 1 csomag babapiskta, 2 csomag vanlia puding, 2 csomag puncs puding, 6 evkanl cukor, 1,2 liter tej, rumaroma
A befttet leszrjk. A levhez ntnk kevs rumaromt, majd annyi babapisktt forgatunk bele, hogy egy kerek kapcsos tortaforma aljra elegend legyen. Ezt kveten rrakunk egy sor kockra vgott szibarackot.
A vanlia pudingokat 6 dl tejjel s 3 evkanl cukorral srre fzzk s a gymlcsre ntjk. Ismt egy sor ztatott babapiskta s egy sor szibarack kvetkezik.
A puncs pudingokat 6 dl tejjel s 3 evkanl cukorral srre fzzk, s a gymlcsre ntjk. Amikor kihlt, kssel krbevgjuk s levesszk a forma oldalt.
A tortt tejsznhabbal s gymlccsel dsztve tlaljuk.
KELETI CSEMEGE
Hozzvalk: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 3 egsz tojs, 2 evkanl kaka, 2 csomag vanlis cukor, 1 csomag vanlis pudingpor. A hozzvalkat gz felett sszefzzk, majd 10 dkg durvra trt dit s 1 csomag sszetrt ostyt vagy hztartsi kekszet, s 10 dkg rumba ztatott mazsolt belekevernk. Az elkszlt tsztt folpakkal blelt zgerincformba ntjk, s mlyhtben kifagyasztjuk.
KEKSZ TEKERCS
Hozzvalk: 40 dkg hztartsi keksz,1 csomag kkusz reszelk,15 dkg porcukor, 20 dkg darlt di,2 evkanl kaka,1 dl rum, ers fekete kv.
A hztartsi kekszet sszedolgozzuk a kkusz reszelk felvel, a porcukorral, darlt dival, kakaval, rummal s annyi ers feketekvval, hogy sszelljon. Aluflin kisujjnyi vkonyra nyjtjuk.
Krm: 20 dkg margarint 10 dkg porcukorral habosra kevernk s hozzadjuk a kkusz reszelk megmaradt rszt. A krmet felkenjk a kinyjtott lapra, s a flia segtsgvel sszetekerjk. Kkusz reszelkkel megszrjuk, htben 1 napig rleljk.
KKUSZ GOLYK
Hozzvalk: 15 dkg porcukor, 15 dkg kkuszreszelk, 20 dkg hztartsi keksz, 1-2 evkanl rum, kevs tej
A porcukrot a kkusz reszelkkel, a hztartsi keksszel sszekeverjk. Hozzadjuk a rumot s annyi tejet, hogy gyrhat, de nem puha masszt kapjunk. Kis gmbket formzunk a masszbl s mindegyik kzepbe egy-egy szem meggyet vagy zselt csomagolunk. Vizes kzzel szpen sszegmblytjk, majd kkuszreszelkbe hempergetjk.
NTTT KEKSZ
Hozzvalk: 1/2 kg hztartsi keksz, 2 evkanl liszt, 10 dkg cukor, 2 evkanl kaka, 1 tojssrgja, 1/2 liter tej, 10 dkg margarin.
2 evkanl lisztet, 10 dkg cukorral, 2 evkanl kakaval, 1 tojs srgjval s 1/2 liter tejjel sszekevernk. A keverket felfzzk s amikor ksz 10 dkg margarint belekevernk.
A kekszet sszetrjk s mg a meleg krmmel lerakjuk. Egy sor keksz, egy sor krm, a tetejre krm kerljn.
SZALMI
Hozzvalk: 30 dkg cukor, 5 tojs, 3 evkanl kaka, 10 dkg vagdalt di, 10 dkg mazsola, 25 dkg margarin, 25 dkg hztartsi keksz.
A cukrot, tojst, kakat s a margarint sszeelegytjk s gz fltt felfzzk. Ezt kveten hozzadunk 25 dkg sszedarabolt vagy darlt kekszet, 10 dkg mazsolt s 10 dkg durvra trt dit. Kett nagy mret ostyalapot vizes konyharuhba tesznk, ha megpuhult a tltelket rkenjk s szorosan feltekerjk mint a bejglit. Htben kifagyasztjuk.
TIRAMISU
Hozzvalk: 2 mascarpone krmsajt (2 x 25 dkg), 3 csomag babapiskta, ½ liter tejszn (vagy habporbl s ½ liter tejbl), 5 evkanl cukor, kb. 2 dl ftt kv, rum vagy aroma
A tejsznt a cukorral hideg vegtlban s hideg habvervel felverjk, belekeverjk a krmsajtot. vegtlba, dobozba vagy mly tepsibe egy sor krmet helyeznk. Befedjk rumba vagy aromba mrtogatott babapisktval. Rtegezzk, sszesen 2 pisktasor legyen, magas lesz. Krm legyen fell s vastagon leszitljuk kakaporral. Keresztbe szeleteljk tortalapttal. Egy jszakra htszekrnybe tesszk.
HAMIS DOBOS
Hozzvalk: 5 evkanl liszt, 15 dkg cukor, 2 evkanl kaka, 0,5 dl nescaf, 2,5 dl tej, 1 nagy csomag Albert keksz, kkuszreszelk.
A hozzvalkat sszeelegytjk s felfzzk. Miutn langyosra hlt, hozzkevernk 20 dkg margarint. Ezzel a krmmel sszeragasztjuk a kekszeket. Hagyunk egy keveset, hogy a rd klsejt is be tudjuk kenni, majd megszrjuk kkuszreszelkkel. Htbe tesszk, msnap ferdn szeleteljk.
HAMVAS HZTET
6 tojsbl kakas pisktt ksztnk.
I. Krm: 10 dkg margarint, 10 dkg porcukorral, 1 citrom levvel habosra kevernk s a kakas pisktra kenjk.
II. Krm: 30 dkg kekszet aprra trnk, 2 dl valdi kvval lentjk, hozzadunk ½ dl rumot, 2 kiskanl barackzt s jl kikeverjk, majd a fehr krm tetejre kenjk.
Mz: 5 dkg margarint, 2 evkanl kakaval, 2 evkanl tejjel felforraljuk s a tsztra ntjk. Tetejt kkuszreszelkkel leszrjuk.
HZTET TORTA
Hozzvalk: 14 dkg keksz, 14 dkg durvra trt di,4 tojssrgja,14 dkg porcukor, 14 dkg margarin, 10 dkg kis darabokra vgott csokold.
A kekszet darabokra trdeljk s sszekeverjk a durvra trt dival. A margarint a porcukorral habosra keverjk, hozzadjuk a tojs srgkat s a darabokra vgott csokoldt. A kt rszt sszeelegytjk. A masszt hossz hztetformra alaktjuk, csokoldmzzal bevonjuk. Htszekrnyben jl lehtjk.
|